Aktualizace strategie rozvoje regionu

Posázaví připravuje aktualizaci strategie rozvoje regionu, vyjádřit se k ní může každý

Aktualizace strategie rozvoje regionu agitační obrázekKudy se bude ubírat rozvoj Posázaví po roce 2013? Jaké bude mít priority? Do jakých oblastí budou směřovat dotace ze státních i evropských fondů? Na tyto, ale i další otázky by měla odpovědět aktualizovaná strategie regionu, kterou začala připravovat místní akční skupina Posázaví. Nepůjde přitom o dokument připravený „od stolu“, ale bude vycházet z přání obyvatel. Pokud tedy máte nějaké připomínky ke kvalitě života v místě svého bydliště, nebojte se to dát najevo. Hlavně na vás totiž záleží, zda se budou stavět nová hřiště, pořádat vzdělávací kurzy, otevírat nové naučné stezky či ubytovací zařízení. Nebo snad postrádáte v obci stacionáře pro děti či seniory, spolkové prostory nebo více sportovních a společenských akcí? Stačí odpovědět na otázku: „Co byste ve svém bydlišti rádi zachovali, změnili, rozvíjeli, podpořili, vybudovali, opravili…?“. Lístek s písemnou odpovědí pak vhoďte do některé z krabic, které jsou na veřejně přístupných místech, například obecních úřadech, v knihovnách, školách. Svá přání nebo nápady můžete tímto způsobem vyjádřit do konce února 2012.

„Chceme, aby obyvatelé sami řekli, co chtějí v obci změnit, jestli opravit náves nebo pořádat víc akcí pro děti,“ říká odborný konzultant společnosti Posázaví o.p.s. Václav Pošmurný. Vítány jsou také hlasy spolků, neziskových organizací, sdružení i podnikatelů.

Anketní lístky se během března a dubna 2012 vyhodnotí na úrovni obcí, mikroregionů a místní akční skupiny. Obce a mikroregiony by je pak měly využít při svých komunitních plánováních, která budou vyhodnocena během března až července 2012. Na to by pak měly v září až prosinci 2012 navázat SWOT analýzy a jejich vyhodnocení na úrovni zastupitelstva obcí, spolků, podnikatelů, mikroregionů a MAS. Výsledkem budou Integrované plány rozvoje na úrovni mikroregionů, který stanoví hlavní trendy a témata. Na úrovni celého regionu budou z podkladů stanovena hlavní témata, která budou projednána na oborových a regionálních setkáních. Integrovanou strategii regionu pak projedná v dubnu 2013 celoregionální konference Posázaví a v květnu 2013 by ji měl schválit Programový výbor MAS. Následně by ji pak do konce září 2013 měla schválit také zastupitelstva obcí regionu. Podrobné dílčí kroky a harmonogram aktualizace strategie rozvoje regionu jsou zveřejněny na leader.posazavi.com v sekci Strategie rozvoje regionu, kde také můžete vložit svá přání nebo nápady elektronicky.

První strategie rozvoje regionu Posázaví vznikla z podnětu místní akční skupiny na roky 2004–2007. Dokument pak byl aktualizován v rámci přípravy na nové programové období Evropské unie 2007–2013. Vizí strategie je zlepšení kvality života v regionu Posázaví. Zaměřuje se na zachování a zhodnocení přírodního a architektonického dědictví regionu, na zvýšení přitažlivosti regionu, na zapojení jeho obyvatel do veřejného života, na podporu rozvoje infrastruktury a na podporu aktivit dětí a mládeže. K jejímu naplnění výrazně pomáhá program Leader, který administruje MAS Posázaví a díky němuž „přitekly“ do regionu desítky milionů korun. Pomohly mimo jiné postavit nová dětská hřiště, opravit kapličky a hasičské zbrojnice, vybudovat vesnická muzea, otevřít naučné stezky.

Podle ředitelky společnosti Posázaví o.p.s. Bohunky Zemanové je důležité nejen znát přání obyvatel. „Musíme je také seznámit s výstupy, tedy s tím, jak s jejich přáními naložíme, zda je dokážeme splnit, nebo na ně peníze neseženeme,“ řekla Bohunka Zemanová.  Informace se budou postupně zveřejňovat v obecních zpravodajích a na webových stránkách obcí, měst a místní akční skupiny Posázaví.

Jaroslava Tůmová

Kontakt pro další informace:

Jaroslava Tůmová,e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. "> Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel. 602 216 637

Bohuslava Zemanová, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. "> Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel. 723 881 081

Obecně prospěšná společnost Posázavíwww.posazavi.com

Obecně prospěšná společnost Posázaví (Posázaví o.p.s.) vznikla v březnu roku 2004. Ve spolupráci se svazky obcí, orgány samosprávy, podnikatelskými subjekty a neziskovými organizacemi usiluje o rozvoj a propagaci Posázaví jako místa s vysokým turistickým potenciálem a zároveň místa pro kvalitní život obyvatel regionu.