Oslavy výročí hasičů a nového znaku obce v Javorníku

pozvanka-sdh-javornikO poslední červencové sobotě nemůžete chybět v Javorníku

Sbor dobrovolných hasičů v Javorníku letos funguje stým rokem. Velká oslava významných kulatin proběhne v malebné vísce pod Javornickou hůrou v sobotu 28. července 2012. V ten samý den na tom samém místě budou mít sraz všichni rodáci a přátelé obce. A aby to byly oslavy jaksepatří, Javorník se návštěvníkům pochlubí svým novým znakem i vlajkou a nechá je posvětit knězem.

sdh javornik soutezPro rodáky, obyvatele a všechny návštěvníky sestavují javorničtí hasiči společně s vedením obce lákavý program. Slavnostní zahájení velkolepého sobotního odpoledne a večera začne ve 13 hodin na návsi. Průvodem potom vyjdou členové hasičského sboru k Pomníku padlým, kde položí věnce, a kde bude následovat bohoslužba slova za živé a zemřelé P. Marka Martišky MIC.  Zástupci Javorníku přinesou nový prapor a znak, které si návštěvníci budou moci prohlédnout a lépe je poznat. Kněz potom oběma symbolům obce požehná.  Součástí programu bude také vyznamenání členů SDH a pro všechny přítomné přitažlivá ukázka hasičské techniky – např. hašení a manipulace s historickou koňskou stříkačkou, nenechte si ujít ani kocarkrásný pohled do zelené přírody z výsuvné hasičské plošiny; pro děti bude připraven skákací hrad a lezecká stěna, ostatní zájemci budou moci nasednout do kočáru taženého krásnými koňmi a projet se vesnicí i lesem. Dobře chutnat bude občerstvení, kromě klasické nabídky budou k mání také výborné domácí buchty a koláčky. O hudební doprovod a důstojnost aktů se postará vlašimská kapela Sebranka. Večerní taneční zábava pak bude v režii skupiny Šakalí Dech.

sdh javornik soutez iiNa významný den se javorničtí hasiči připravovali s velkým předstihem. Po údajích o vzniku sboru pátrali v dostupných historických pramenech - zmínky našli v účetních knihách obce a v Hasičské kronice okresu Benešov. S blížícím se termínem oslav se jim dokonce díky přislíbené finanční podpoře Středočeského kraje podařilo zakoupit nové uniformy i lepší techniku pro zásahy. To vše návštěvníci o poslední červencové sobotě uvidí. Členy sboru, jejich příbuzné, potomky a hlavně také rodáky obce bude jistě zajímat projekce fotografií z dávných i současných dob existence SDH Javorník - obrázky zároveň zaznamenávají i část dějin této starobylé vesničky.

javornik-znakPro nový znak a vlajku obce si zástupci Javorníku dojeli do Parlamentu ČR 25. června 2012, kdy je převzali z rukou předsedkyně Miroslavy Němcové. Před tím ale obec usilovně pracovala na heraldické podobě obou symbolů. Znak tvoří dělený štít. V horním poli se na červeném pozadí nachází bílý šál sv. Ludmily – připomíná kapli sv. Ludmily, která je duchovním centrem vísky. V dolní části štítu jsou dva javorové lístky s rozevřenou nažkou na stříbrném pozadí – javor odkazuje na vznik názvu obce Javorník, tedy místa u vrchu dříve porostlého javory. javornik-vlajkaVlajka opakuje podobu znaku a je, namísto štítu, rozdělena do dvou pruhů.

Sbor dobrovolných hasičů Javorník a Obec Javorník Vás srdečně zvou na „Oslavy 100 let založení SDH Javorník a setkání rodáků obce“! Těší se na Vás 28. července 2012 v Javorníku u Vlašimi na Benešovsku.

Text: Eva Vrzalová

Foto: č.1 a č.3 - archiv SDH Javorník; č.2 - Romana Míková