Na oslavy do Javorníku zamířily tři stovky lidí

Milé a důstojné oslavy hasičů v Javorníku, představení nových symbolů obceoj-nastup

V sobotu 28. července 2012 oslavili hasiči, rodáci, obyvatelé a přátelé Javorníku významné výročí a nechali posvětit nové symboly obce. Za slunečného počasí hrála po celé odpoledne hudba, návštěvníci se těšili z atrakcí a především perfektní přehlídky javornického sboru dobrovolných hasičů, který vzdal hold všem svým členům, osobnostem a zakladatelům. Právě totiž uplynulo 100 let jeho existence. Novému znaku a praporu ve slavnostní atmosféře požehnal P. Marek Martiška MIC.

oj-osobyDo vísky pod Javornickou hůrou se začali sjíždět lidé na 13. hodinu, kdy hasiči a zástupci Javorníku slavnosti oficiálně zahájili. Pozvání přijali také předseda SH ČMS KSH Josef Páv, ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru Benešov Josef Setnička, starostové z okolních obcí, přátelé a samozřejmě hasiči ze sousedních sborů. Uprostřed návsi stálo pódium, stanové přístřešky se stoly s domácími koláčky, zákusky a buchtami, na zelených plochách byla vystavena hasičská technika a ve stínu lip čekaly na zájemce dvě dvojspřeží krásných koní, aby je provezla v nazdobených kočárech. Na budově hasičské zbrojnice a obecního úřadu se vyjímaly čerstvý znak a vlajka obce. Prostor postupně zaplňovali návštěvníci, kterých organizátoři napočítali na tři sta.oj-kone-i

oj-mluvciBěhem úvodních projevů se hosté dozvěděli i to, že na oslavy do Javorníku měl zamířeno dokonce i prezident republiky Václav Klaus. Nakonec ale hlava státu dala přednost zahájení olympijských her v Londýně, a tak do Javorníku přišel od pana prezidenta alespoň povzbudivý dopis, který hasiči publiku přečetli.

javornik-znakStarosta Javorníku Jiří Čihák obecenstvu představil nový znak a vlajku. Vysvětlil nejprve jejich výtvarnou podobu a uvedl také historické souvislosti, ze kterých vycházeli heraldici společně se zástupci obce při tvorbě symbolů.

Hasiči a hasičky v nových, historických i sportovních uniformách prošli průvodem vesnicí k Pomníku padlým, kde položili věnec. Tam také P. Marek Martiška MIC. pronesl bohoslužbu za živé a mrtvé. Na závěr posvětil nové symboly obce v podobě znaku a vlajky, a také dal požehnání všem přítomným.

oj-kone-detiVlašimská kapela Sebranka všechny akty hudbou důstojně doprovázela. Celé odpoledne potom její členové hráli a zpívali k dobré náladě i tanci. Program slavností zaujal všechny návštěvníky, kteří se zájmem sledovali ukázku zásahu s historickou koňskou stříkačkou, kde skvělou práci předvedli zdislavičtí hasiči i profesionálně vedení koně. Řady obdivovatelů získal také vlašimský kynologický klub – jeho členové se skvěle vycvičenými čtyřnohými kamarády vytvořili pěknou sestavu cviků poslušnosti a obrany služebních psů, nechyběla ani hravá ukázka agility. Třešničkou na dortu potom byl oj-kone-iiiinscenovaný zásah hasičů při požáru vozidla. Díky výsuvné plošině, odkud mohli zájemci sledovat krásnou krajinu Javornické hůry, nebo si z výšky vyfotografovat svoji vesničku, skákacímu hradu i lezecké stěně, se opravdu nikdo nenudil. V Javorníku připravili pro rodáky, obyvatele a návštěvníky krásný den, odkud odjížděli jen spokojení lidé. Kdo chtěl, nezalekl se ani hrozby noční bouřky, vydržel i na večerní zábavu v podání hudební skupiny Šakalí Dech. A podle těch, kteří absolvovali i tento společenský večer, to stálo za to.

oj-lideOslavy stého výročí SDH Javorník opět potvrdily, že hasiči jsou na českém venkově nepostradatelnou partou obětavých a hodných lidí, kteří předně umí zachraňovat životy. Jsou ale také hlavním iniciátorem společenských a kulturních aktivit a výrazně povznáší život v obci. Navíc to javornickému sboru starosty Miloše Kužela a velitele Ladislava Kopeckého velmi slušelo a návštěvníci byli jistě potěšeni krásnou přehlídkou a programem, který pro ně hasiči připravili.

Text: Eva Vrzalová

Foto: Eva Vrzalová