Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi kosí cenné louky

logo-csop-vlLéto znamená pro většinu z nás dobu dovolených a odpočinku. Pro ochránce přírody z Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi nastává naopak čas největší práce. Již řadu let kosí v červenci a srpnu orchidejové louky Podblanicka.

Vybrané louky s výskytem vzácných a chráněných druhů rostlin se kosí lehkou mechanizací nebo ručně s cílem zachovat vzácné rostliny na loukách do budoucna. Celková rozloha sečených luk dosahuje více jak 50 ha. V současnosti probíhají práce v přírodní rezervaci Částrovické rybníky a hned poté se přesunou na louky u Chabeřic v nivě řeky Sázavy.

„Na těchto loukách se vyskytují vzácné a zvláště chráněné druhy rostlin. Na mokřadních loukách roste například česká orchidej prstnatec májový nebo jedna z našich masožravých rostlin rosnatka okrohlolistá“ říká Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi.

Louky je třeba kosit lehkou mechanizací nebo pouze ručně, protože na podmáčená místa se technika nedostane a navíc vzácným rostlinám ruční sečení více svědčí. Louky jsou sečeny se souhlasem vlastníků pozemků, některé z nich vložili vlastníci do péče ochránců přírody již před více jak 15 lety.

„Sečení luk je možné pouze díky dotaci z Programu péče o krajinu Ministerstva životního prostředí ČR, která nám pokryje alespoň základní náklady na materiál a brigádníky. upřesňuje Kříž.

Text: Ing. Karel Kříž

Zpráva ze dne 3. srpna 2012