Posázavské tržiště v Benešově - 1.9.2012

posazaviV Pivovaru Ferdinand se 1. září otevře Posázavské tržiště

Sýrové speciality, čaje, sušenky, pivo, víno, keramika, dřevěné hračky, šperky i ukázky řemesel čekají na návštěvníky Posázavského tržiště aneb Trhu regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví, který se uskuteční 1. září v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand. Návštěvníci si budou moci projít také novou herní a naučnou stezku, která je zasvětí do tajů výroby piva.

Tržiště je jedním z výstupů projektu nazvaného Pivo, chmel, slad – to mám rád!, který realizují společnosti Posázaví o.p.s. a Rakovnicko o.p.s. Kromě piva a všeho, co k jeho výrobě patří, se na trhu představí i další producenti a drobní řemeslníci. Je mezi nimi například Jindra Šmídová, která na tržišti otevře svou dílnu s ukázkami pěti řemesel. Zájemci si v ní budou moci vyzkoušet tkaní na kolíkovém stavu, mletí obilí na žernovu, výrobu šperků z korálků, filcování ovčího rouna nebo praní prádla na valše.

Region Posázaví bude na tržišti zastupovat například společnost Líšno a.s. s rybími specialitami, keramička Ivana Syslová, výrobce sýrů a mouky firma BioVavřinec s.r.o., Ivan Hájek nabídne sýrové delikatesy, Ilona Slabihoudková dřevěné hračky a Kubínovi budou mít stánek s vínem. Rakovničtí přivezou mimo jiné mýdla, vonné františky, škvarkové placky a preclíky, bylinkové čaje, Zbečenský chléb, med a medovinu, Mšecké mošty, šátky a šperky nebo Mutějovickou keramiku.

„Podpora místních výrobků a řemeslníků je hlavním tématem naší letošní činnosti a Posázavské tržiště je jejím vyvrcholením. Kromě něj připravujeme také propagační brožurku Chutě a vůně Posázaví a pro děti Posázavské Kukátko aneb Devatero řemesel. Spolupracujeme také s Českým svazem ochránců přírody Vlašim, který koordinuje udělování značky KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt®. Na tržišti nebudou chybět ani výrobky, které tuto značku už získaly,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.

Tržiště bude otevřeno od 10 do 17 hodin. Kromě prodejních stánků čeká na návštěvníky doprovodný program v podobě hudebního vystoupení kapel Ostří Bobři a Český Šraml. Pro děti připravuje Divadlo DOKOLA hru Dobrodružství skřítka Kuka a Dětské rytířské klání aneb Dřevokoňské hrání. Loutkový soubor Kulíšek přijede s hrou Jak kašpárek vařil živou vodu.

Text: Jaroslava Tůmová

Zpráva ze dne 13. srpna 2012