Den hasičů a záchranářů se i potřetí povedl

hasici-2012-iiiIII. Den hasičů a záchranářů v Trhovém Štěpánově ovládla soutěž a špičkové ukázky zásahů

Plná louka nablýskaných hasičských aut, krásné dívky a ženy, muži i děti v uniformách, sportovní duch a mnoho fandících návštěvníků – tak to vypadalo v sobotu 15. září na Dni hasičů a záchranářů v Trhovém Štěpánově. Už třetí ročník této úspěšné akce pořádal Sbor dobrovolných hasičů Města Trhový Štěpánov na prostranství u fotbalového hřiště za příjemného počasí.

hasici-2012-ivDen hasičů a záchranářů odstartovala soutěž v požárním útoku Pohár hasičů. Zahájení měla na starost tři dětská družstva. Do ostrého soutěžního klání potom nastoupilo 11 mužských týmů a 8 družstev žen. Soutěžní pole bylo lemováno diváky, kteří svědomitě závodníkům fandili. Stolek s připravenými výhrami, kde se vyjímal zlatavý pohár, menší trofeje, šampaňské i sud piva, byl jednou ze zajímavých motivací pro ambiciózní soutěžící. Nejlepší běžce a nejšikovnější techniky měli nakonec hasiči ze Sedmpán – v hasici-2012-vsoutěži zvítězilo jak jejich družstvo žen, tak tým mužů. Pohár hasičů a sud piva tedy plným právem putovaly do Sedmpán.

hasici-2012-iiŘadu lidí zaujala ukázka záchrany zraněné osoby v komplikovaném terénu. Simulaci nehody, zajištění raněného, slaňování a také odvoz osoby helikoptérou předvedli členové hasičského záchranného sboru z Benešova. Vlašimští hasiči zase návštěvníkům ukázali své dovednosti a triky při zásahu u improvizované dopravní nehody. Diváci pozorně sledovali práci s technikou i vyproštění osoby ze zdemolovaného vozu.

hasici-2012-iNa soutěž a činnosti hasičů z celého okresu se do Trhového Štěpánova o víkendu přišlo a přijelo podívat kolem 500 návštěvníků. Kromě hlasitého podporování soutěžních družstev nebo sledování špičkových ukázek zásahů, lidé rádi využili zázemí několika společenských stanů, kde se mohli občerstvit, posedět, popovídat a posílit sounáležitost s hasiči. Hodně zájemců si nenechalo ujít úchvatný pohled do kraje a hasici-2012-vinastoupilo do koše výsuvné plošiny hasičského sboru ze Sellier & Bellot. Děti se mohly vyřádit na skákacím hradu, romantické povahy využily možnosti vyjížďky v kočáře s koňským spřežením.

hasici-2012-vii„Štěpánovští hasiči doufají, že se návštěvníkům bohaté odpoledne líbilo. Už se těšíme na další Den hasičů a záchranářů v příštím roce“, vzkazuje za organizátory Josef Korn, starosta SDH Trhový Štěpánov.

Text: Eva Vrzalová

Foto: Josef Korn, Eva Vrzalová