Téma: Nová místní akční skupina

posazaviMAS Posázaví se zřejmě rozdělí, samostatnost chtějí mikroregiony pod Blaníkem

Území nynější Místní akční skupiny (MAS) Posázaví se zřejmě rozdělí. Samostatnost chtějí mikroregiony a podnikatelé působící ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Vlašim. Vidí v tom šanci zvýšit svůj vliv na rozvoj daného území. Současně nezastírají, že se chtějí více podílet na rozdělování peněz, které do regionu přijdou v novém programovacím období 2014–2020. Vyplynulo to ze setkání zástupců místních partnerství, které se uskutečnilo 10. října v Postupicích.

„Obce si myslí, že mají přece jenom blíž do Vlašimi, pokud se jedná o úřadování a vyjednávání. Myslí si, že budou mít i větší rozhodovací možnosti, pokud jejich nová MAS bude menší. Je to i tom, kam a jak budou v novém programovacím období směřovat dotace. Samozřejmě jsou tu rizika, že nová MAS teoreticky nemusí získat podporu, pokud nesplní podmínky programu, ale obce to vnímají jako příležitost a možnost k něčemu novému a možná lepšímu,“ řekl manažer svazku obcí Mikroregion Želivka Jaroslav Švejda. Konkrétní být zatím nechtěl.

„Rozdělení může oběma stranám uškodit, ale i prospět. Konečné dopady ukáže až čas. Teď je důležité, aby rozchod proběhl bez problémů a konfliktů, aby obě území mohly jít vedle sebe a spolupracovat,“ konstatovala ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.

Zájem o vstup do nové místní akční skupiny kromě Mikroregionu Želivka už veřejně deklarovaly svazky obcí Blaník a Český smaragd. Podle Jaroslava Švejdy by společné stanovisko o tom, jakou cestou půjdou, měly svazky obcí vydat do konce tohoto týdne. „Je nutné v co nejkratším časovém období, ale ne ukvapeně, dát dohromady termín a jasné stanovisko ke vzniku nové MAS. Je to férový přístup k partnerovi, kterým je MAS Posázaví,“ potvrdil Jaroslav Švejda.

„U nás hraje roli region a součinnost s jeho územím. Je nám bližší Blaník než Sázava,“ potvrdila manažerka mikroregionu Český smaragd Eva Vrzalová.

„Každá dezintegrace tříští síly,“ upozornil starosta Neveklova Jan Slabý. Pokud ale podle něj chce někdo jít svou vlastní cestou, chce si dělat vlastní politiku, je potřeba mu to umožnit a nebránit mu. „Rozdělení MAS Posázaví je už tak rozjeté, že udržovat to nějakým umělým způsobem nemá smysl,“ poznamenal starosta Postupic a předseda svazku obcí CHOPOS Miloslav Půta.  Právě CHOPOS, který je jedním ze zakladatelů MAS Posázaví, byl iniciátorem setkání, které mělo vyjasnit současný stav.

„Jsem rád, že jsme silný mikroregion, který se rozhodl, že bude vytvářet svou identitu společně, nechceme se rozdělit,“ řekl předseda Mikroregionu Džbány a starosta obce Ratměřice Viktor Liška. Rozhodovat o budoucnosti svazku pouhým hlasem obcí proto nebudou. „Chceme se bavit se všemi aktéry, s nimiž spolupracujeme, proto pořádáme 24. října setkání ve Voticích, na které přizveme všechny partnery, tedy i podnikatele a neziskové organizace,“ dodal Viktor Liška.

MAS Posázaví vznikla v roce 2003 a v současné době působí na území 98 obcí, v nichž žije téměř 95 000 lidí. Po rozdělení by se počet obcí v její působnosti snížil na 65 a počet obyvatel na asi 74 500. Členy MAS Posázaví je 51 subjektů, z toho je 23 z veřejného sektoru, 18 z neziskového sektoru a deset podnikatelů. Po rozdělení by bylo členů o pět méně. Vystoupení obcí z MAS Posázaví a vstup do nové MAS by měla ještě do konce letošního roku schválit dotčená obecní zastupitelstva.

text: Jaroslava Tůmová

Zpráva ze dne 11. října 2012

Kontakt pro další informace:

Obecně prospěšná společnost Posázaví – www.posazavi.com

Obecně prospěšná společnost Posázaví (Posázaví o.p.s.) vznikla v březnu roku 2004. Ve spolupráci se svazky obcí, orgány samosprávy, podnikatelskými subjekty a neziskovými organizacemi usiluje o rozvoj a propagaci Posázaví jako místa s vysokým turistickým potenciálem a zároveň místa pro kvalitní život obyvatel regionu.