Na Podblanicku vzniká nová Místní Akční Skupina

Rádi bychom informovali všechny aktivní jednotlivce, podnikatele nebo neziskové organizace z regionu Podblanicka o tom, že na území 4 mikroregionů – Blaník, Želivka, Podblanicko a Český smaragd – vzniká nová místní akční skupina.

Co to je? Takzvaná MASka sdružuje své členy pro to, aby společně vytvořili strategii rozvoje regionu a s ní se pak ucházeli o dotaci ze zdrojů Evropské unie. Tato dotace ale funguje tak, že MASka dostane peníze v souborném balíku, o kterém si rozhoduje sama. Dnes je to přibližně 5 mil. Kč/ročně u těch nejmenších až po cca 20 mil. Kč ročně u těch největších. V tom novém dotačním období se ale hovoří o tom, že MASky budou možná moci rozdělovat až několikrát více peněz a na větší množství témat než dnes (př. Evropský sociální fond), kdy se soustředily zejména na Program rozvoje venkova.

To znamená ve zkratce:

1) MASka vypracuje strategii za účasti široké veřejnosti a svých členů;

2) Určí si tematické oblasti, v rámci nichž vypisuje výběrová řízení na projekty (tj. rozškatulkuje si peníze do různých přihrádek dle svého uvážení);

3) Zvolí si ze svých členů nebo i dalších lidí z regionu výběrovou komisi;

4) Vybere projekty;

5) Pomůže žadatelům s papírováním tak, aby na ty projekty získali tito žadatelé EU dotaci.

MASka sama dostane peníze na administrování toho všeho – kromě počáteční práce na strategii, tu si musí MASka vytvořit z vlastních zdrojů nebo díky dobrovolné práci aktivních lidí, podnikatelů, neziskovek, obcí a dalších institucí. Většinou se přes MASku financují drobné projekty v řádech stovek tisíc korun, které ale mohou mít velké efekty v regionu, protože se má jednat hlavně o projekty, na kterých spolupracuje více partnerů. A tak se přepokládá, že tato spolupráce se bude aktivizovat i mimo konkrétní projekty.

posazavi-rozdeleniV minulém programovacím období byl region těchto 4 mikroregionů součástí velké místní akční skupiny Posázaví o.p.s. (www.posazavi.com), která dnes sahá až k Jílovému u Prahy. Díky Posázaví o.p.s. se i zde realizovala řada projektů – ve Vlašimi to bylo například: Sochařské sympozium (dodnes zdobí okolí Znosimské brány sochy), výstava o historii Vlašimi – Staré dobré časy ve vlašimském zámeckém sklepení, projekty Spolkového domu – Živé tradice Podblanicka nebo Podblanické tvoření pro šikovná stvoření; projekty ČSOP Vlašim – př. publikace Ptáci Podblanicka; naučná stezka S rytířem na Blaník; nebo i projekt Vlašimské astronomické společnosti – Vlašimská hvězdárna - zkvalitnění zázemí pro kulturně-společenskou a populárně-vzdělávací činnost….. a další.

Společnost Posázaví o.p.s. vznikla v roce 2004 a region, který se nyní osamostatňuje, udělal od toho roku velký kus práce na poli rozvoje neziskových aktivit nebo spolupráce obecně. Proto si troufáme do nového programovacího období Evropské unie v letech 2014 – 2020 jít do soutěže a pokusit se evropské dotace tzv. na LEADER získat sami. Jednoduché to nebude a čeká nás hodně společné práce. Budeme muset vytvořit různé tematické pracovní skupiny, budeme se setkávat a diskutovat, budeme zkoumat a plánovat a na konci snad budeme držet v ruce strategii rozvoje tohoto menšího regionu, kterou do soutěže o evropskou dotaci pošleme. Když budeme úspěšní, tak dostaneme příležitost část té strategie s pomocí EU dotace přímo realizovat.

Zatím naše skupina nemá ani členy, jméno nebo logo. Zatím jsme si dohodli, že se budeme rozkládat na území těchto zmíněných 4 mikroregionů. Pokud máte zájem se na společné práci místní akční skupiny podílet, dejte o sobě vědět, budeme Vás potřebovat! Svůj kontakt můžete zaslat na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , nebo se přímo ozvat případně se ptát na cokoliv Vás napadne paní Renaty Vondrákové na telefonu +420 604 540 583. V nejbližší době přepokládáme, že vypíšeme soutěž o návrh názvu skupiny a její logo v rámci základních, mateřských a středních škol regionu. Těšíme se, že se k nám jakkoliv Vám to možnosti dovolí, přidáte!

Za vyjednávací tým nové místní akční skupiny na Podblanicku

Mgr. Renata Vondráková, předsedkyně o.s. PODBLANICKEM, zastupitelka Obce Slověnice

Zpráva ze dne  28. listopadu 2012

mapa: Posázaví o.p.s