Pod Blaníkem se rodí nová místní akční skupina

pod-blanikemJak se bude nová místní akční skupina jmenovat? Jaká jsou největší očekávání od této místní akční skupiny? Bude mít statut občanského sdružení nebo obecně prospěšné společnosti? Těmito a řadou dalších otázek se zabývali účastníci prvního setkání nově vznikající místní akční skupiny (dále jen MAS) formující se na roky 2014 - 2020, které se uskutečnilo ve Spolkovém domě ve Vlašimi v úterý 18. 12.2012.

Sešli se na něm zástupci místních samospráv (představitelé obcí), manažeři mikroregionů Podblanicko, Blaník, Želivka a Český smaragd a také místní podnikatelé a zástupci neziskových organizací. Setkání moderovala jedna z hlavních iniciátorů vzniku nové MAS na území v kraji pod Blaníkem Mgr. Renata Vondráková, která komentuje setkání takto: „Vznik nové akční skupiny vítám, protože menší region může znamenat zintenzivnění spolupráce a snazší uchopení strategie jeho rozvoje do roku 2020.“

„Bylo to úvodní setkání a těším se na další, kde vznikne název skupiny a dohodneme se nad právní formou, jestli to bude občanské sdružení nebo obecně prospěšná společnost. Jsem ráda, že můžu být o vzniku skupiny od začátku a vnímám to jako velkou příležitost pro spolky, které sídlí v našem Spolkovém domě ve Vlašimi, je ale také na nich, jak se samy zapojí,“ říká Eva Hájková, vedoucí Spolkového domu.

Hlavním úkolem nové místní akční skupiny bude připravit strategii rozvoje v rámci obcí, které spadají do mikroregionů Blaník, Želivka, Podblanicko a Český Smaragd. Výhodou je, že tato oblast má přirozené centrum ve Vlašimi a Horu Blaník jako dominantu. Účastníci prvního setkání očekávají, že příprava a realizace strategie na menším území by měla lépe podpořit spolupráci mezi jednotlivými partnery (místní samospráva, podnikatelé, neziskové organizace, jednotlivci), velmi důležitá bude vzájemná důvěra při prosazování zájmů všech těchto skupin.

Na prvním setkání se zatím název skupiny nedohodl, ale návrhů je již nyní 15. K definitivnímu rozhodnutí o názvu se skupina chystá na druhém setkání, které se uskuteční 29. 1. 2013 od 9 do 12 hodin v přednáškovém sále Podblanického ekocentra ZO ČSOP Vlašim. Na tomto setkání se dále bude projednávat rozpočet MAS na rok 2013 a stanoví se jednotlivá témata rozvojové strategie na programové období 2014-2020. Chcete být u toho? Dejte o sobě vědět!

Pro všechny, které vznik nové MAS zajímá a měli by zájem se více zapojit do její činnosti a tvorby strategie, je určena informační schůzka Renaty Vondrákové a Kateřiny Červenkové z ČSOP Vlašim, která se uskuteční ve Spolkovém domě ve Vlašimi dne 22. 1. 2013 od 19 hodin. V rámci povídání se seznámíte s metodou LEADER, její aplikací v českém prostředí a s rolí MAS při realizaci rozvoje venkovských oblastí, představena bude turistická destinace Kraj blanických rytířů. Srdečně jsou zváni zástupci obcí, místních občanských sdružení, podnikatelů, ale i jednotlivci, kterým rozvoj zdejšího regionu není lhostejný.

Co jsou místní akční skupiny? Jedná se o skupinu aktivních aktérů regionů z veřejného a soukromého sektoru, která působí na celistvém území partnerských obcí a zde připravuje integrovanou strategii tohoto území, aby se pak s touto strategií ucházela o dotační peníze zejména ze zdrojů EU. Strategie je realizována skrze konkrétní projekty. Zástupci veřejného sektoru nesmí tvořit více než 50 % členů tzv. MASek, ostatní členové jsou z řad neziskových organizací, podnikatelské sféry nebo jsou to aktivní jednotlivci.

V regionu doposud působí Místní akční skupina Posázaví o.p.s. – www.posazavi.com. Oddělující se mikroregiony do ní budou patřit do konce roku 2013.

text: Mgr. Eva Hájková

foto: Mgr. Eva Hájková

Tisková zpráva ze dne 9. 1. 2013.

Kontakty:

Mgr. Eva Hájková - Spolkový dům –+420 737 505 605, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , www.spolkovydum.cz

Mgr. Renata Vondráková – Podblanickem, občanské sdružení, 604 540 583, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.