Zakládá se nová MAS Blaník o.s.

mas setkaniV úterý (tj. 29.1. 2013) se v Podblanickém ekocentru ČSOP Vlašim sešlo přibližně 40 zástupců různých cílových skupin, aby se domluvili na tom, jak založí novou tzv. místní akční skupinu. Po bohaté diskusi a zvážení možných variant se účastníci domluvili, že právní forma nové místní akční skupiny bude občanské sdružení (o.s.) a tak název skupiny byl nakonec schválen takto: MAS Blaník o.s.

mas temata strategie„Je možné, že ke konci roku budeme toto rozhodnutí revidovat a změníme právní formu MAS, ale zatím nám občanské sdružení přišlo nejjednodušší a nejpružnější. Počítáme s tím, že se k nám stále další zájemci budou přidávat a stejně tak, že někteří třeba zváží své možnosti a naopak ze sdružení budou chtít odejít. Složitější právní formu jako je například o.p.s. nebo nově ústav zvážíme, až se situace okolo členů nějak více ustálí. Zatím se stále rozrůstáme,“ vysvětluje hlavní důvody volby právní formy Renata Vondráková, která schůzku moderovala.

Nyní bude pracovat přípravný výbor na návrhu stanov nového sdružení a ustavující valná hromada členů je plánována na úterý 5. března 2013 od 9 do 12 hodin a bude se konat v obci Kondrac ve Farním muzeu (www.farnimuzeum.cz).

Pro zájemce o více informací organizujeme přednášku nebo spíše konzultace v pondělí 25. 2. 2013 od 19 hodin ve Spolkovém domě ve Vlašimi (www.spolkovydum.cz). Účast na přednášce/konzultacích je zejména vhodná pro všechny nové zájemce, kteří by se chtěli účastnit valné hromady v Kondraci a přitom je pro ně metoda LEADER nebo téma okolo místní akční skupiny nové. Ale i pro ty, kteří sice nechtějí být přímo členy MAS, ale chtějí se podílet na tvorbě strategie rozvoje území.

„Na druhém setkání budoucích členů MAS jsme se domluvili na názvu, právní formě a navrhli jsme i sídlo nového občanského sdružení zatím do Spolkového domu ve Vlašimi. Osobně jsem moc ráda, že se ve společné práci posouváme. Na setkání se uskutečnilo i takové prvotní plánování témat pro strategii, ale v jejím skutečném návrhu jsme stále na začátku. Postupně ale budeme organizovat setkání s širokou veřejností. Musíme pracovat paralelně na dvou úkolech – založení MAS a práci na strategii. Zatím nás to baví a partneři na setkání chodí, to je velmi motivující do další práce pro region“, shrnuje druhé setkání partnerů nové MAS Renata Vondráková, která její vznik s dalšími kolegyněmi a kolegy koordinuje.

Více informací: www.farnimuzeum.cz, www.spolkovydum.cz, www.mikroregionblanik.czwww.zelivka.cz, www.ceskysmaragd.cz, www.mesto-vlasim.cz

V regionu doposud působí Místní akční skupina Posázaví o.p.s. – www.posazavi.com. Oddělující se mikroregiony do ní budou patřit do konce roku 2013. Nová strategie se tvoří na roky 2014 – 2020 a k tomu vzniká i nový právní subjekt, který by měl realizaci strategie koordinovat, tj. MAS Blaník o.s.

Text: Mgr. Renata Vondráková

Foto: Radek Vondrák

Tisková zpráva ze dne 30.1.2013

Co jsou místní akční skupiny? Jedná se o skupinu aktivních aktérů regionů z veřejného a soukromého sektoru, která působí na celistvém území partnerských obcí a zde připravuje integrovanou strategii tohoto území, aby se pak s touto strategií ucházela o dotační peníze zejména ze zdrojů EU. Strategie je realizována skrze konkrétní projekty. Zástupci veřejného sektoru nesmí tvořit více než 50 % členů tzv. MASek, ostatní členové jsou z řad neziskových organizací, podnikatelské sféry nebo jsou to aktivní jednotlivci. Členem MAS může být vlastně každý, kdo se chce aktivně podílet na rozvoji regionu a dalších aktivitách pro zlepšení kvality života. Hlavním úkolem nové místní akční skupiny bude připravit strategii rozvoje v rámci obcí, které spadají do mikroregionů Blaník, Želivka, Podblanicko a Český Smaragd. Výhodou je, že tato oblast má přirozené centrum ve Vlašimi a Horu Blaník jako dominantu.