3. kolo udělování regionální značky

r znacka foto p jakubuvO značku KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt® mohou usilovat výrobky i služby

Český svaz ochránců přírody vyhlašuje třetí kolo udělování značky KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt®. Značku mohou získat výrobky a stravovací a ubytovací služby. Zájemci mohou o značku požádat do konce února.

rytirRegionální značení výrobků nebo služeb je určeno zejména turistům, kterým dovoluje objevovat region a užívat si jeho atmosféru novým netradičním způsobem, a místním obyvatelům, kteří mohou nákupem značených výrobků podporovat své místní výrobce. Výrobci získají díky značce různé výhody, zejména jednotnou propagaci své produkce, nové kontakty a možnost nových forem spolupráce. V prvním roce získalo značku 13 produktů a dvě služby. Mezi nimi najdeme med, koláče, uzeniny, mléčné a mlynářské výrobky, keramiku, patchwork, literaturu i zahradnický substrát. Ze služeb zatím získala značku cukrárna a penzion.

Regionální značkou se označují zpravidla řemeslné výrobky, potraviny, zemědělské a přírodní produkty. Značku může získat výrobek nebo služba jak tradiční, tak i nová, jestliže splní daná kritéria a certifikační komise rozhodne o jejím udělení. Mezi kritéria pro udělení značky patří vedle jejich kvality a šetrnosti k přírodě především jejich původ a vazba na region. Výrobek či služba musí pocházet z území místních akčních skupin Blaník a Posázaví, což je zhruba mezi Jílovým u Prahy a Želivkou a Stříbrnou Skalicí a Miličínem.

Značku uděluje Český svaz ochránců přírody Vlašim ve spolupráci s Asociací regionálních značek, o.s. a Posázavím o.p.s. O udělení značky rozhoduje komise složená z místních výrobců, poskytovatelů služeb a zástupců organizací, které se věnují rozvojovým aktivitám v regionu.

„Každý rok plánujeme dvě kola certifikace, jedno jarní a jedno podzimní. Do jarního kola je potřeba se přihlásit do konce února. Žadatel vyplní předepsanou přihlášku a doloží vzorek svého výrobku. Vyplnění přihlášky není složité a zájemcům s ní ráda pomůžu,“ říká koordinátorka značka Kateřina Červenková.

O značku KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt® mohou požádat velké i malé firmy, živnostníci a dokonce i fyzické osoby nepodnikající z území v hranici působnosti MAS Posázaví (viz mapka). Podrobné podmínky udělování značky včetně přihlášek jsou ke stažení na www.csop.cz a www.regionalni-znacky.cz/kraj-blanickych-rytiru

Zájemci o značku KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt® se mohou obracet na koordinátora  Český svaz ochránců přírody Vlašim na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a telefonním čísle 777 800 461 (K. Červenková).

text: Mgr. Kateřina Červenková

foto: Pavel Jakubův