Čistá řeka Sázava 12.-14. dubna 2013

sazava-clunTradiční jarní úklid řeky Sázavy bude od 12. do 14. dubna 2013

Tradiční jarní úklid řeky Sázavy se letos uskuteční od 12. do 14. dubna. Na hladinu a břehy řeky, která patří k vyhledávaným turistickým cílům, se dobrovolníci vydají už poosmé. Pod taktovkou společnosti Posázaví o.p.s. vyčistí úsek mezi Kácovem a Pikovicemi. Uklízet se ale bude opět už od Havlíčkova Brodu, a to v režii společnosti Královská stezka o.p.s, společnosti Lípa pro venkov o.s. a řady dalších organizátorů, mimo jiné rybářů a hasičů.

posazaviKaždoročně se do úklidu zapojují stovky dobrovolníků. S jejich pomocí se z hladiny a břehů řeky sesbírají odpadky, které pak nákladní auta vozí na skládky. V osmileté historii projektu, který nese název Čistá řeka Sázava, loni poprvé nepořádku ubylo. Dobrovolníci mezi Havlíčkovým Brodem a Pikovicemi, což je úsek dlouhý bezmála 190 kilometrů, přesto sesbírali přes 30 tun odpadu.

„Těší nás, že se pro řadu dobrovolníků účast na úklidu řeky Sázavy stala už pravidlem. Každoročně odvedou obrovský kus práce. Poděkovat ale musíme všem dalším partnerům, kteří se do projektu zapojují, třeba poskytnutím jídla, střechy nad hlavou, lodí či ochranných pomůcek pro dobrovolníky nebo finančních příspěvků,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.

Čištění řeky Sázavy se mohou zájemci zúčastnit osobně nebo poskytnutím materiálního či finančního daru. Stačí se přihlásit na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefon 723 881 081. Číslo účtu společnosti Posázaví o.p.s. pro zaslání příspěvku je 326666339/0800. Podrobnosti o celé akci jsou na leader.posazavi.com v sekci Partnerské projekty.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Od roku 2007 úklid organizuje společnost Posázaví o.p.s. Projekt je nekomerční aktivitou založenou na dotacích a dobrovolnosti všech účastníků. V prvních ročních se řeka uklízela mezi městem Sázava a Pikovicemi, později se k akci přidali další organizátoři. V současnosti se uklízí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou.

text: Jaroslava Tůmová

foto: Josef Korn