Vybrané projekty v MAS Posázaví

posazaviV Posázaví vznikne nová rozhledna, hřiště i multifunkční dům

Rozhledna s naučnou stezkou, multifunkční dům i nová zóna aktivního odpočinku vzniknou v Posázaví díky dotacím ze Strategického plánu Leader (SPL). MAS Posázaví, která Leader v regionu administruje, rozdělí mezi 13 vybraných projektů dohromady 18,1 milionu korun. Vybrané projekty dnes schválil Programový výbor a Plénum MAS Posázaví. V 10. výzvě k předkládání žádostí se o dotaci ucházelo 28 projektů.

„Jednalo se o 10. a zároveň poslední výzvu k předkládání žádostí o dotaci ze SPL pro období 2007–2013, zájem byl proto velký. Nebylo snadné rozhodnout, kde udělat ‚tlustou čáru’, tedy hranici mezi podpořenými a nepodpořenými projekty,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Její slova potvrdila i dlouhá diskuse o možném přesunu peněz mezi jednotlivými Fichemi (podporovanými oblastmi), která se na Programovém výboru rozproudila. Jediným limitem bylo 18 milionů korun, které měla MAS Posázaví k dispozici.

Mezi podpořenými projekty je například rekonstrukce venkovní jízdárny Farmy Heroutice, ubytování v soukromí s nabídkou degustace vín v Benešově nebo obnova zahradních pavilonů v zámeckém parku na Jemništi. Jednalo se o projekty podnikatelů, kromě těchto zmíněných žadatelů ale podle výběrové komise bohužel další podnikatelé této možnosti příliš nevyužili.

Naopak velký přetlak byl ve Fichi „Aby se nám tu líbilo“, v níž se mohli zájemci ucházet o dotace na rozvoj prostorů pro spolkovou činnost, přípravu zázemí pro občanské aktivity a vzdělávání, zatraktivnění veřejných prostranství návsi a náměstí nebo zlepšení vzhledu obcí. V této Fichi žadatelé předložili 11 žádostí, uspěly jen tři z nich. Mezi podpořenými je Multifunkční dům v Daměnicích, rekonstrukce a přístavba sportovního sálu Domu dětí a mládeže v Benešově a stavební úpravy knihovny v Neveklově.

Dotaci dostala také Rozhledna Špulka s naučnou stezkou na vrchu Březák. Obec Senohraby získala peníze na 1. etapu záchrany Velké věže – dominanty hradu Zlenice, město Sázava s pomocí dotace opraví městský hřbitov u sv. Anny a město Jílové revitalizuje městskou márnici na kolumbárium. Finanční pomoc získala také zóna aktivního odpočinku v Netvořicích, hřiště v Čerčanech a virtuální muzeum a kniha nazvané Třicetiletá válka v Posázaví.

Členové výběrové komise se shodli v tom, že rozhodování měli tentokrát těžké. Kvalita předložených projektů byla podle nich vysoká, a to díky bohatým zkušenostem žadatelů, které získali v uplynulých šesti letech. Mnoho záměrů vycházelo z úzké spolupráce různých zájmových skupin, nepostrádaly občanskou angažovanost ani přesah do budoucna.

S pomocí Strategického plánu Leader vznikají v Posázaví nová hřiště, opravují se kapličky a hasičské zbrojnice, budují vesnická muzea, staví naučné stezky. MAS Posázaví v letech 2008–2012 rozdělila v devíti výzvách mezi projekty 72,8 milionu korun.

Text: Jaroslava Tůmová

Zpráva ze dne 26. února 2013

Kontakt pro další informace:

Obecně prospěšná společnost Posázaví – www.posazavi.com

Obecně prospěšná společnost Posázaví (Posázaví o.p.s.) vznikla v březnu roku 2004. Ve spolupráci se svazky obcí, orgány samosprávy, podnikatelskými subjekty a neziskovými organizacemi usiluje o rozvoj a propagaci Posázaví jako místa s vysokým turistickým potenciálem a zároveň místa pro kvalitní život obyvatel regionu.