Úklid řeky Sázavy 2013

plakat crs 2013Akce Čistá řeka Sázava se blíží, dobrovolníci ji budou uklízet od 12. do 14. dubna

Úklid řeky Sázavy se blíží. Na její hladinu a břehy vyrazí od 12. do 14. dubna dobrovolníci, aby jeden z nejvyhledávanějších vodních toků před nastávající turistickou sezónou zbavili odpadků. V režii společnosti Posázaví o.p.s. se bude uklízet bezmála 90 kilometrů řeky z Kácova do Pikovic. Rukou ochotných pomoci není nikdy dost, takže zájemci o úklid se mohou až do 11. dubna hlásit na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefon 723 881 081.

posazavi„Bereme dobrovolníky na každý úsek, i když některé už jsou zaplněné. Místo se najde pro každého, kdo chce pomoci. Trápí nás jen jediné – nepříznivé počasí,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Organizace úklidu se proti minulým ročníkům nijak nemění.  Řeka mezi Kácovem a Pikovicemi bude už tradičně rozdělena na pět úseků. Každý z nich bude mít svou partu dobrovolníků a zásobovací tým, který pro ně vytvoří potřebné zázemí od ochranných pomůcek po jídlo a ubytování.

mapa2013Do úklidu řeky Sázavy se každoročně zapojí stovky dobrovolníků všech věkových skupin – od dětí z mateřských center přes školáky a studenty až po vodáky, hasiče, rybáře a místní obyvatele. „Zapojení škol je nejúžasnější z celého projektu. Pokud nebudeme vychovávat další generace, kterým bude proti mysli vyhazovat odpadky kolem sebe, pak budeme nepořádek sbírat neustále,“ řekl Jaromír Biolek, majitel společnosti Bisport s.r.o., která je spolu se státním podnikem Povodí Vltavy generálním partnerem projektu.

První ročník akce Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 pod taktovkou svazku obcí Malé Posázaví a řeka se tehdy uklízela ze Sázavy do Pikovic. Od roku 2007 úklid organizuje společnost Posázaví o.p.s. Patronkou projektu je zpěvačka Aneta Langerová a mediálním partnerem Rádio Blaník.

Postupně se začali přidávat další organizátoři a v současné době se řeka Sázava uklízí napříč dvěma kraji – Středočeským a Vysočinou. Na Vysočině úklid organizuje Martina Hupková a Královská stezka o.p.s., ve středních Čechách se uklízí pod taktovkou společnosti Posázaví o.p.s a Lípy pro venkov o.s. Akce inspirovala další organizátory, kteří zajišťují úklid řady menších vodních toků v regionu.

Text: Jaroslava Tůmová

Zpráva ze dne 3. dubna 2013

Kontakt pro další informace: