Místní akční skupina Blaník volila své představitele

foto-mas-dubenZástupci MAS Blaník o.s., Přihláška k členství

Starobylé prostory renesančního zámku v Martinicích u Dolních Kralovic hostily již čtvrté setkání zástupců nově vznikající místní akční skupiny MAS Blaník o.s., které se uskutečnilo v dopoledních hodinách v úterý 16. dubna 2013. Sešli se na něm zástupci místních samospráv (starostové obcí), manažeři okolních mikroregionů Podblanicko, Blaník, Želivka a Český Smaragd a také místní podnikatelé a zástupci neziskových organizací, aby – zatím neformálně – zvolili své představitele.

Na začátku setkání se všichni účastníci postupně představili a pozvali na chystané akce svých organizací, poté se přešlo k volbě výkonných orgánů místní akční skupiny (dále jen MAS) Blaník. Do výboru sdružení bylo zvoleno celkem 17 členů – z toho 8 zástupců státní sféry (manažeři mikroregionů, starostové a příspěvkových organizací obcí) a 9 zástupců komerčního a neziskového sektoru. Vedení sdružení se volilo ze členů výboru - za předsedkyni sdružení byla většinou hlasů zvolena Mgr. Renata Vondráková ze Slověnic, která se již více než deset let věnuje problematice rozvoje venkovských oblastí a má bohaté zkušenosti s přípravou a realizací projektů podporujících rozvoj venkova na Podblanicku. Za místopředsedy byli zvoleni Mgr. Zuzana Vaňková Klímová z Vlašimi a manažer mikroregionu Želivka Bc. Jaroslav Švejda.

„Vedle samotné registrace MAS Blaník o.s. je nyní hlavním naším úkolem příprava strategického rozvojového plánu na nové programové období 2014-2020,“ uvedla nově zvolená předsedkyně sdružení  Renata Vondráková  a dodala: „Dosud se zástupci MAS Blaník při přípravě strategie dohodli na spolupráci v pracovních skupinách na čtyřech klíčových tématech rozvoje regionu, mezi které patří Fyzický rozvoj obcí (veřejná infrastruktura, veřejná správa, obecní problémy), Kulturní, spolková a zájmová činnost, Výchova a vzdělávání a Využití potenciálu krajiny (cestovní ruch, zemědělství, životní prostředí, ochrana kulturního dědictví a památek). Setkání těchto pracovních skupin bude probíhat v období květen – červen tohoto roku, na základě výsledků těchto setkání bude řídící skupina během léta připravovat konkrétní strategický plán rozvoje území, tak aby nabil finální podoby během podzimních měsíců.“

Dále nově zvolená předsedkyně vyzvala k podávání přihlášek ke členství v MAS Blaník. O členství v MAS mohou v tuto chvíli žádat všechny obce, příspěvkové a neziskové organizace a podnikatelé působící na území mikroregionů Podblanicko, Blaník, Želivka a Český Smaragd, kteří se chtějí aktivně zapojit do realizace strategického plánu na rozvoj této oblasti v novém programovém období 2014-2020, a to především formou projektů realizovaných metodou Leader.  Členství v MAS Blaník by jim do budoucna mělo přinést především finanční podporu jejich aktivit, ale také spolupráci s dalšími subjekty a propagaci činnosti. Členský příspěvek pro všechny partnery činí v tuto chvíli symbolických 100 Kč za rok.

Přihlášky jsou pro všechny zájemce k vyzvednutí v průjezdu Spolkového domu na Palackého náměstí ve Vlašimi, kam je potřeba je v následujících týdnech také odevzdávat (první uzávěrka je 30. 4. 2013, ale přihlášky můžete zasílat i později). Přihlášky směřujte na adresu sdružení: o.s. MAS BLANÍK, Palackého n. 65, 258 01 Vlašim. K dispozici jsou také v elektronické podobě na požádání na níže uvedených kontaktech u paní Vondrákové nebo Hájkové.

Přihláška do MAS Blaník o.s. ke stažení zde

Text: Mgr. Eva Hájková  - vedoucí domu

Foto:  Zuzana Vaňková Klímová

Tisková zpráva ze dne 24. 4. 2013

Kontakty:

Mgr. Renata Vondráková – předsedkyně MAS Blaník o.s., 604 540 583, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mgr. Eva Hájková - Spolkový dům – +420 737 505 605, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , www.spolkovydum.cz