Sázava je znovu uklizena

crs-ii-2013Dobrovolníci opět vyčistili před nadcházející sezonou hladinu a břehy řeky Sázavy

Řeka Sázava je připravena na nadcházející turistickou sezonu. Postarali se o to dobrovolníci, kteří o tomto víkendu v rámci projektu Čistá řeka Sázava vyčistili její hladinu a břehy od odpadků. Nasbírali jich necelých 20 tun, to bylo o deset tun méně než loni. Akci jako v předešlých letech organizovala společnost Posázaví o.p.s. V její režii zhruba 1 100 dobrovolníků uklidilo téměř devadesátikilometrový úsek řeky z Kácova do Pikovic. Do úklidu se letos opět zapojila i patronka projektu zpěvačka Aneta Langerová.

crs-i-2013Dobrovolníci na řeku nastoupili v pátek. Ruku k dílu přiložili malé děti, školáci, studenti, vodáci, rybáři, hasiči i místní lidé. „O dobrovolníky nouze nebyla. Lidi, kteří nám pomáhali uklízet loni, přivedli své kamarády a známé, dali si navzájem vědět. Jeden dobrovolník dokonce v neděli přišel pomáhat na základě zprávy o projektu, kterou v sobotu odvysílala televize, a příští rok chce přijet znovu. Kromě dobrovolníků ale patří velký dík všem, díky jejichž finanční a materiální pomoci se tento třídenní úklid může realizovat,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová. Jako na objednávku pak podle ní bylo letošní slunečné počasí, které dobrovolníkům práci na řece a v jejím okolí alespoň trochu zpříjemnilo.

„Dnes už akce není o tom sehnat co nejvíc lidí, hlásí se sami, je to super, přijíždějí každý rok. Sbírat co máme, nové odpadky se objevují stále. Ale největší podíl na sesbíraném odpadu pořád patří starým černým skládkám, kterých se, doufám, jednou nadobro zbavíme,“ řekl vedoucí jednoho z uklízených úseků Martin Moravec. Potvrdil to i jeho kolega Miroslav Kratochvíl: „Černých skládek je pořád dost, zase jsme objevili jednu, o které jsme nevěděli, takže tam budeme mít co sbírat i v budoucnu. Klasických odpadků je ale letos míň, možná naše akce lidi motivovala a uklízejí si po sobě.“

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 pod taktovkou svazku obcí Malé Posázaví a za finanční podpory Evropské unie. Řeka se tehdy uklízela ze Sázavy do Pikovic. Od roku 2007 úklid organizuje společnost Posázaví o.p.s. a přispívají na něj desítky sponzorů od drobných dárců po firmy. Generálním partnerem projektu jsou Povodí Vltavy, s.p. a Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník.

crs-iii-2013K akci se postupně začali přidávat další organizátoři a v současné době se řeka Sázava uklízí napříč dvěma kraji – Středočeským a Vysočinou, dohromady téměř 190 kilometrů. Na Vysočině úklid šedesátikilometrového úseku organizuje Martina Hupková a Královská stezka o.p.s. Ve středních Čechách se kromě společnosti Posázaví o.p.s. uklízí také pod taktovkou Lípy pro venkov, o.s., a to zhruba třicetikilometrový úsek ze Zruče nad Sázavou do obce Horka II.

Úklid řeky Sázavy inspiroval další organizátory, kteří zajišťují úklid řady menších vodních toků v regionu. Například dobrovolní hasiči a sokolové z Trhového Štěpánova v sobotu sesbírali ze Štěpánovského potoka dvě tuny odpadků.

Text: Jaroslava Tůmová

Foto: z archivu Posázaví o.p.s.

Zpráva ze dne 14. dubna 2013

Kontakt pro další informace:

Obecně prospěšná společnost Posázaví – www.posazavi.com

Obecně prospěšná společnost Posázaví (Posázaví o.p.s.) vznikla v březnu roku 2004. Ve spolupráci se svazky obcí, orgány samosprávy, podnikatelskými subjekty a neziskovými organizacemi usiluje o rozvoj a propagaci Posázaví jako místa s vysokým turistickým potenciálem a zároveň místa pro kvalitní život obyvatel regionu.