Kladruby mají nový znak, oslavy budou v srpnu

znak-kladrubyKladruby u Vlašimi připravují oslavy hasičů a nového znaku obce

90. let od založení sboru oslaví dobrovolní hasiči v Kladrubech u Vlašimi letos v létě. Obec při té příležitosti nechá posvětit svůj nový znak a prapor. Navíc k takové události sezve všechny rodáky a přátele. Sláva v rozkvetlé vesničce pod vrchem Kostelík s bílou dominantou Rehabilitačního ústavu se uskuteční 10. srpna 2013.

kladruby-vs„Začneme dopolední mší v kapli sv. Václava. Potom pan farář požehná novému znaku a praporu obce a také novému praporu našich hasičů,“ přibližuje náplň programu starostka Anežka Srbová. Úvod oslav tedy proběhne přímo v centru obce. K hasičským soutěžím, zábavě a společné hostině se odpoledne přesunou rodáci a návštěvníci do areálu fotbalového hřiště u Rehabilitačního ústavu. Tam bude velká část programu probíhat v režii SDH Kladruby – kromě ukázek hasičského sportu a zásahů se návštěvníci seznámí také s historií a činností sboru. „Mám velkou radost, že bylo založeno z iniciativy mladých děvčat soutěžní družstvo žen a SDH Kladruby přijalo deset nových členek. Velice se snaží, sbírají zkušenosti a rozhýbaly i družstvo mužů,“ chválí starostka aktivní obyvatele vesničky.

vlajka-kladrubyPrávě na podnět přičinlivých hasiček a hasičů začala obec uvažovat o vytvoření znaku a vlajky. K výtvarným návrhům zastupitelé sezvali obyvatele, kteří společně vybrali konečnou podobu nových symbolů. Na znaku obce Kladruby uvidíme svatováclavskou korunu v kruhu svatozáře (kladrubská kaple je zasvěcena sv. Václavu, knížecí čepice se objevila také na pečeti města Vlašim, pod které Kladruby dříve patřily). Heraldikové dále do podoby znaku vetkli dva osekané kmeny stromů - vycházeli ze vzniku názvu obce Kladruby, dříve Kladeruby, tedy „klády rubající“. Zelený kužel s křížem znázorňuje zalesněný posvátný vrch Kostelík. Bílá barva dokladuje přítomnost významného zdravotnického zařízení v obci, Rehabilitačního ústavu.

Kladrubští hasiči srdečně zvou hasičská družstva a fanoušky hasičského sportu k oslavě kulatin sboru. Obec přivítá také rodáky, přátele a další návštěvníky. 10. srpna se těšíme nashledanou v Kladrubech u Vlašimi!

Text: Eva Vrzalová

Foto: Vít Švajcr