Přihlašte váš kvalitní výrobek nebo službu z regionu

rytir-kbrUdělování značky KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt®

Český svaz ochránců přírody vyhlašuje čtvrté kolo udělování značky KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt®. Značku mohou získat výrobky a stravovací a ubytovací služby. Zájemci mohou o značku požádat do konce září.

Regionální značení výrobků nebo služeb je určeno zejména turistům, kterým dovoluje objevovat region a užívat si jeho atmosféru novým netradičním způsobem, a místním obyvatelům, kteří mohou nákupem značených výrobků podporovat své místní výrobce. Výrobci získají díky značce různé výhody, zejména jednotnou propagaci své produkce, nové kontakty a možnost nových forem spolupráce. V prvním roce a půl získalo značku šestnáct produktů a tři služby. Mezi nimi najdeme med od pěti různých včelařů z Bystřice, Semtínku, Římovic, Miřetic a Louňovic pod Blaníkem, šternberské koláče Jana Filipa, uzeniny z Podblanického masa-uzenin z Kondrace, mléčné a mlynářské výrobky farmy BioVavřinec z Okrouhlice, keramiku Ivany Syslové z Chotýšan, Patchwork Dagmar Hulmákové z Vlašimi, kácovské pivo Hubertus, textilní výrobky Šárky Roštíkové z Chotýšan, stavebnici loutky Evy Houdkové z Vlašimi, regionální literaturu od ČSOP Vlašim i zahradnický substrát od EKOSO Trhový Štěpánov. Ze služeb zatím získaly značku Rodinná cukrárna ve Vlašimi, Penzion Konopiště **** a Ubytování u rotundy sv. Václava v Libouni.

rytirRegionální značkou se označují zpravidla řemeslné výrobky, potraviny, zemědělské a přírodní produkty. Značku může získat výrobek nebo služba jak tradiční, tak i nová, jestliže splní daná kritéria a certifikační komise rozhodne o jejím udělení. Mezi kritéria pro udělení značky patří vedle jejich kvality a šetrnosti k přírodě především jejich původ a vazba na region. Výrobek či služba musí pocházet z území místních akčních skupin Blaník a Posázaví, což je zhruba mezi Jílovým u Prahy a Želivkou a Stříbrnou Skalicí a Miličínem.

Značku uděluje Český svaz ochránců přírody Vlašim ve spolupráci s Asociací regionálních značek, o.s. a Posázavím o.p.s. O udělení značky rozhoduje komise složená z místních výrobců, poskytovatelů služeb a zástupců organizací, které se věnují rozvojovým aktivitám v regionu.

O značku KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt® mohou do konce září požádat velké i malé firmy, živnostníci a dokonce i fyzické osoby z území v hranici působnosti MAS Posázaví a MAS Blaník. Podrobné podmínky udělování značky včetně přihlášek jsou ke stažení na www.csop.cz a www.regionalni-znacky.cz/kraj-blanickych-rytiru

Zájemci o značku KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt® se mohou obracet na koordinátora, Český svaz ochránců přírody Vlašim, na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a telefonním čísle 777 800 461 (K. Červenková).

Tisková zpráva ze dne 23. srpna 2013

Text: Mgr. Kateřina Červenková