Úklid řeky Sázavy 2014

Tradiční jarní úklid řeky Sázavy se uskuteční od 11. do 13. dubna 2014

4. března 2014

plakat-crs-2014Není Vám lhostejný stav řeky Sázavy a jejího okolí? Přidejte se k nám a pomozte uklidit její břehy. Tradiční jarní úklid, známý pod názvem Čistá řeka Sázava, se letos uskuteční od 11. do 13. dubna. Vítaná je jakákoliv pomoc, finanční a materiální, nebo můžete přímo přiložit ruku k dílu. Stačí se přihlásit na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefon 723 881 081. Číslo účtu společnosti Posázaví o.p.s. pro zaslání příspěvku je 326666339/0800. Podrobnosti o celé akci jsou na leader.posazavi.com v sekci Partnerské projekty.

aneta-crs-2014Partnery projektu jsou Povodí Vltavy, státní podnik a společnost Bisport s.r.o., mediálním partnerem Rádio Blaník a Benešovský deník.

Patronkou projektu je zpěvačka ANETA LANGEROVÁ, která se pravidelně zapojuje i do samotného úklidu.

Vyčistit řeku Sázavu se dobrovolníci vydají už podeváté. Z koryta řeky a jejího okolí budou opět sbírat odpadky, které tam po sobě zanechali nezodpovědní lidé, nebo které přinesla loňská velká voda. Zapojit do úklidu se může každý – jednotlivci i kolektivy, děti, mládež i dospělí. Do igelitových pytlů budou sbírat všechno, co do přírody nepatří. Nasbíraný odpad pak nákladní auta odvezou na skládky.

Každoročně se jarního úklidu řeky Sázavy účastní stovky dobrovolníků. Sbírat odpadky vyrážejí rodiče s dětmi z mateřských center, školáci, studenti, vodáci, rybáři, hasiči i celé pracovní kolektivy. Mezi Kácovem a Pikovicemi, kde úklid organizuje společnost Posázaví o.p.s., loni sesbírali téměř 19 tun odpadků, v roce 2012 jich bylo ještě o 10 tun víc.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o.p.s. a peníze na úklid získává od sponzorů a dárců. V prvních ročních se řeka uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, později se k akci přidali další organizátoři.

V současnosti se řeka Sázava čistí napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Letos poprvé se bude uklízet více než 200 kilometrů dlouhý úsek, a to téměř od pramenů, z Polničky u Žďáru nad Sázavou. Spolu s Posázavím o.p.s. úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov z.s., Královská stezka o.p.s. a Havlíčkův kraj o.p.s.

Úklidová akce se navíc postupně rozšiřuje na další vodní toky v regionu. Letos se budou uklízet například potoky Benešovský a Štěpánovský.

Text: Jaroslava Tůmová

Foto: Helena Kadlčíková

Kontakt pro další informace: